skånecupen

Futsal för barn: en välkommen nyhet

171226 P9, Husie IF mot Skanšr-Falsterbo under ungdomsturneringen SkŒnecupen i fotboll den 26 december 2017 i Malmš.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91929

En nyhet inför årets upplaga av Skånecupen var att man som första inomhusturnering i Skåne återimplementerade en sarg i futsal för de yngre åldrarna.

Varianten kallas för Futsal för barn och gäller pojk- och flickklasserna mellan 8-10 år. Matcherna är 14 minuter långa och planerna är 40×20 meter, har handbollsmål och är inringade av innebandysargar. Sargen är införd för att öka den effektiva speltiden i matcherna, ge fler bollkontakter och utveckla den individuella spelförståelsen.

Per Ågren är cupgeneral för Skånecupen och tycker att det nya inslaget har lyft turneringen:

– Sargen gör att man snittar strax över 13 minuters effektiv speltid per match. Antalet tillslag per spelare på en match har uppskattningsvis fördubblats och detsamma gäller antalet situationer och beslut som spelarna ställs inför. Det måste vara både mer utvecklande, lärorikt och roligare för spelarna.

I de två hallarna som är utrustade med sargar, Baltiska Hallen och Baltiska Träningshallen, har det spelats över 250 matcher under de senaste fyra dagarna och många har positiva första intryck av den nygamla spelformen.

För tränaren Henrik Kackur och hans FC Rosengård var det första gången man spelade med en sarg:

– Det har varit ett positivt första intryck. Framförallt blir det mer effektiv speltid. Tjejerna blir tröttare som en konsekvens av att få spela mycket mer.

Även för LB07 och deras tränare Martin Erlandsson var sargen en ny bekantskap:

– Det största intrycket är att det blir roligare med sargen. Det blir spel hela tiden. Det var ovant för oss och är inte något vi har tränat på. Spelarna får tänka mer och det blir fler bolltouch.

Oxie SK:s tränare Martin Pedersen:

– Sargen bidrar till en högre intensitet och man behöver inte vänta på att få bollen i spel. Spelarna får vara mer på hugget och vara mer vakna under hela speltiden. Bollen är aldrig ur spel. Spelarna verkar gilla det.

Fadi Awni Ali, tränare för BK Olympic, välkomnar det nya inslaget:

– Även för oss är det första gången vi kör med sarg. Det blir mer levande spel, det går snabbare och framförallt blir det roligare. Kul att spelarna får testa på något nytt.

Finaldag i sjumannafotbollen

180105  Priser under ungdomsturneringen SkŒnecupen i fotboll den  5 januari 2018  i Malmš.
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRN / Cop 178

Igår var det finaldag i Kombihallen för sjumannafotbollen i Skånecupen. Det bjöds på spännande och välspelade matcher framför en entusiastisk publik som fyllde hallen. I många matcher var det jämt och avgjordes först i straffläggningen.

Tack till alla spelare, ledare, sponsorer och publik som varit med under den här cupen.

Ett extra stort tack till TicTac Interactive som är vår huvudsponsor och till VD:n Carolina Palmqvist som var med under prisceremonin och delade ut medaljer och pokaler.

Nedan ser ni alla vinnare från dagen. Håll utkik efter fler bilder i vårt galleri.

palmqvist
Carolina Palmqvist, VD TicTac Interactive. Här med FCR Akademis lagkapten.

0g4a2562
Junior B: FC Trelleborg

0g4a2445
Kompisklass Ensamkommande Unga: Vellinge IF0g4a2431
Kompisklass Ensamkommande Unga: Lunnarp

0g4a2540
Kompisklass Parasport: FIFH Malmö

0g4a2531

Kompisklass Parasport: Trollenäs IF

0g4a2424

F14: FC Rosengård

0g4a2406
P14: Husie IF
0g4a2470

P15: MFF

0g4a2503

F16: FCR Akademi

0g4a2524

P16: Trelleborgs FF 1

0g4a2589
F18: LB07

0g4a2620
Junior A: Trelleborgs FF 2

Dags för finaldagarna!

Igår spelades de sista matcherna i årets Skånecupen-gruppspel. Nu väntar finaldagar.

Efter åtta dagar med gruppspel är Skånecupen nu redo för finaldagar. Idag är det finalspel i Kombihallen för alla klasser i sjumanna-fotboll. Imorgon spelas det uppvisningsmatcher och finaler i futsal för barn och futsal i Baltiska Hallen.

• Inträde i Kombihallen 50:- för vuxna
• Fritt inträde upp till 18 år
• Inträde kan betalas med Swish
• Kioskerna kommer att vara öppna

Spelschema för fredagen 5 januari hittar ni här.
S
pelschema för lördagen 6 januari hittar ni här.

skanecupen_spelschema

skanecupen2

Summering: Dag 4

0g4a1852

Speldag fyra är över och totalt spelades 119 matcher.

P10 spelades klart under dagen och därmed är de yngsta pojk- och flickklasserna (8-10 år) färdigspelade. Sargen tas bort och man återgår till klassiska futsal-regler för de äldre ungdomarna.

I finalen för P16 Slutspel B slog Södra Sandby IF sina motståndare GIF Nike med 2-0. Grattis!

Imorgon är sista speldagen för i år och dags för P13 och F14 att kliva in i turneringen. Alla matcherna spelas på Stadionområdets tre planer: Kombihallen, Baltiska Hallen och Baltiska Träningshallen. Morgondagens spelschema hittar du i sin helhet här. Varmt välkommen!

Bildsvep: Dag 3

Här är ett bildsvep från Dag 3 av Skånecupen 17/18. Fler bilder hittar ni i vårt galleri.

Summering av Dag 3

0g4a1808

Dag 3 av Skånecupen har nått sitt slut. Totalt spelades 33 matcher med F9 och F10 i Baltiska Hallen och Baltiska Träningshallen och 45 matcher för P15 i Wihlborgs Arena och i Kombihallen. I P15 Slutspel B stod till sist Trelleborgs FF som segrare över Husie IF med 6-2. Tack till alla ledare, spelare och publik vid dagens matcher.

Imorgon spelar P10 och P16. Det är också sista dagen med sargarna som används i Baltiska Hallen och Baltiska Träningshallen. Morgondagens spelschema hittar ni i sin helhet här. Välkomna!

 

Ladda ner appen för Skånecupen 17/18!

Missa inte att ladda ner den officiella appen för Skånecupen 17/18! Appen är tillgänglig för både Android och Iphone. För att hitta den är det bara att söka på “Skånecupen”. Appen har, förutom spelprogrammet som hittas via “Lag”, två nyhetsflöden med senaste nytt från årets turnering. Ena nyhetsflödet presenteras och modereras av Sydsvenskan.

Bildsvep: Dag 1 & 2

Dag 2 på Skånecupen 17/18 avslutas med en jämn final i P14 (Slutspel B). Här är ett urval av ögonblick från Skånecupens inledande två dagar. Ni hittar fler bilder i vårt galleri.

Morgondagens schema hittar ni här.

Första finalen i Skånecupen 17/18

0g4a1140

Igår invigdes Skånecupen av juniorerna och P9. Dag 2 är Skånecupens längsta speldag och idag spelar P8/F8 i Baltiska Träningshallen och Baltiska Hallen medan P14 möts i Kombihallen och i Wihlborgs Arena. Det bjuds på spännande matcher långt in på kvällen när Skånecupens första final i slutspelen ska avgöras.

Finalen för P14 Slutspel B spelas 21.20 i Kombihallen. Hela dagens spelschema hittar ni här.

Besök MFF-museet under Skånecupen

2017-12-15_pokal

Välkommen upp på en tur genom MFF:s framgångsrika historia i MFF-museet! Under Skånecupen håller museet öppet den 26-30 december och 2-4 januari mellan kl 12:00-16:00 för vår miniutställning “20 guld – två stjärnor”. Passa på att ta en närmare titt på Lennart Johanssons pokal och andra häftiga grejer från förr och nu.

Entrén är fri och deltagare i Skånecupen är välkomna i föräldrars eller ledares sällskap!

Du hittar till museet genom ingång 51 (östra sidan) på Swedbank Stadion!