skånecupen

Futsal för barn: en välkommen nyhet

171226 P9, Husie IF mot Skanšr-Falsterbo under ungdomsturneringen SkŒnecupen i fotboll den 26 december 2017 i Malmš.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91929

En nyhet inför årets upplaga av Skånecupen var att man som första inomhusturnering i Skåne återimplementerade en sarg i futsal för de yngre åldrarna.

Varianten kallas för Futsal för barn och gäller pojk- och flickklasserna mellan 8-10 år. Matcherna är 14 minuter långa och planerna är 40×20 meter, har handbollsmål och är inringade av innebandysargar. Sargen är införd för att öka den effektiva speltiden i matcherna, ge fler bollkontakter och utveckla den individuella spelförståelsen.

Per Ågren är cupgeneral för Skånecupen och tycker att det nya inslaget har lyft turneringen:

– Sargen gör att man snittar strax över 13 minuters effektiv speltid per match. Antalet tillslag per spelare på en match har uppskattningsvis fördubblats och detsamma gäller antalet situationer och beslut som spelarna ställs inför. Det måste vara både mer utvecklande, lärorikt och roligare för spelarna.

I de två hallarna som är utrustade med sargar, Baltiska Hallen och Baltiska Träningshallen, har det spelats över 250 matcher under de senaste fyra dagarna och många har positiva första intryck av den nygamla spelformen.

För tränaren Henrik Kackur och hans FC Rosengård var det första gången man spelade med en sarg:

– Det har varit ett positivt första intryck. Framförallt blir det mer effektiv speltid. Tjejerna blir tröttare som en konsekvens av att få spela mycket mer.

Även för LB07 och deras tränare Martin Erlandsson var sargen en ny bekantskap:

– Det största intrycket är att det blir roligare med sargen. Det blir spel hela tiden. Det var ovant för oss och är inte något vi har tränat på. Spelarna får tänka mer och det blir fler bolltouch.

Oxie SK:s tränare Martin Pedersen:

– Sargen bidrar till en högre intensitet och man behöver inte vänta på att få bollen i spel. Spelarna får vara mer på hugget och vara mer vakna under hela speltiden. Bollen är aldrig ur spel. Spelarna verkar gilla det.

Fadi Awni Ali, tränare för BK Olympic, välkomnar det nya inslaget:

– Även för oss är det första gången vi kör med sarg. Det blir mer levande spel, det går snabbare och framförallt blir det roligare. Kul att spelarna får testa på något nytt.